• Sabine

  Sabine

  Schrijft, publiceerde 'Reflections of a brainjoshed mind', fantaseert en droomt, leest veel, fotografeert, Josh Groban fan, is gek op haar hondjes en schaapjes, houdt van de natuur, vindt sushi overheerlijk en mams kip het allerlekkerst.

  Bekijk volledige profiel →

 • Gepubliceerd

 • Voer je emailadres in en ontvang een mail als er een nieuw bericht op mijn website wordt geplaats

  Doe mee met 641 andere volgers

De struik

Pats!
Mijn vlakke hand belandde op mijn blote plakkerige bovenarm. Ik schoot het platgeslagen insecten lijk met mijn duim en wijsvinger weg en streek een losgeraakte pluk haar achter mijn oor. De zon scheen gemeen op mijn lichaam, zweet prikte op mijn huid. Mijn mond was kurkdroog, mijn hoofd bonkte en leek te ontploffen steeds als ik me voorover boog. Waarom ik juist vanmorgen besloten had dat die struik er vandaag uit moest, wist ik niet meer, maar ik had de kracht niet meer om verder te graven. Het ging me niet lukken. De wortels zaten te diep net als mijn verdriet. Zuchtend liet ik me op de grond zakken en staarde een tijdje naar mijn met aarde besmeurde handen. Mijn beeld werd steeds troebeler. Kwaad trapte ik tegen de spade.
‘Hallo,’ klonk een stem.
Geschrokken keek ik op.
Aan het begin van mijn tuinpad stond een vrouw. Ze stak haar hand omhoog. ‘Ik ben Gina, de nieuwe overbuurvrouw.’
Ik plaatste mijn hand boven mijn ogen.
De vrouw gekleed in een mouwloze lange lichtblauwe zomerjurk, liep op slippers. Haar teennagels waren roze gelakt. In haar hand had ze een flesje water. ‘Ik zag dat je bezig was in de tuin en ik dacht, ik ga even kennis maken.’ Ze stak me het flesje toe. ‘Je kunt vast wel wat verfrissing gebruiken.’
Ik veegde langs mijn ogen, krabbelde overeind en schraapte mijn keel. ‘Wat aardig, dank je wel. Ik ben Roos,’ zei ik toen ik het flesje aanpakte. Ik draaide meteen het dopje los en dronk het zonder adempauze voor de helft leeg.
‘Ik kom als geroepen, zie ik wel.’ Ze knikte naar de grond. ‘Moet die struik eruit?’
‘Ja, maar het lukt me niet.’
‘Ik zou me er nog niet eens aan wagen,’ lachte ze. ‘Zulke klusjes laat ik liever aan mijn man over. Daar maak ik mijn handen niet aan vuil.’
‘Mijn man is dood,’ zei ik.
Mijn nieuwe overbuurvrouw staarde me sprakeloos aan en ik vroeg me af wat ze dacht. Waarschijnlijk bedacht ze een manier om zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Misschien was ze het nieuwsgierige type en ging ze me zo overladen met vragen of het troostende, meelevende type, klaar om me troostend in haar blote armen te sluiten.
Niets van dat alles was waar.
Ze trok de spade in één ruk uit de grond en duwde hem resoluut in mijn hand. ‘Het lukt je wel,’ zei ze zacht maar overtuigd. ‘Je moet niet opgeven.’ Na die woorden draaide ze zich om en liep het tuinpad af, de dunne stof van haar jurk dansend rond haar benen.
Ik glimlachte en met hernieuwde moed ging ik verder. Laat in de middag, toen de zon zich achter een dik en donkergrijs wolkendek verscholen had en er dikke druppels rondom mij op de aarde neer roffelde, trok ik kreunend met mijn laatste kracht de struik uit het diepe gat. Het was me gelukt!

© S.van Deudekom

Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

3 reacties

 1. Anoniem

   /  18 juli 2015

  mooi stukje geschreven. Heel beeldend. Groeten Phely

  Like

  Beantwoorden
 2. Aha.. de struik als metafoor.. knap hoor… beeldend verwoord

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: